Wat onderzoekt de B-fabriek?

BABAR

BaBar is de detector van de B-fabriek, gebouwd door een internationaal samenwerkingsverband, speciaal voor het bestuderen van neutrale B-mesonen en anti-B-mesonen. Het neutrale B-meson bevat een anti-b-quark en een d-quark, en het neutrale anti-B-meson heeft dus een b-quark en een anti-d-quark.

De natuurkundigen gaan de twee bundels zo afstemmen dat er bij een botsing precies genoeg energie is voor de paarvorming van zo'n B- en anti-B-meson. Omdat de elektronen en de positronen bij verschillende energie ronddraaien, zullen de gevormde mesonen een grote snelheid in dezelfde richting hebben (die van de snellere elektronen). Zo kan bepaald worden hoe lang ze "leven" voordat ze vervallen, door te kijken hoe ver ze komen.

De meeste paren van deeltje en anti-deeltje hebben de zelfde levensduur, en verschillen alleen in lading. Maar de fysici vermoeden bij deze B-mesonen en anti-B-mesonen een verschil in de tijd waarna ze gemiddeld vervallen. Als ze gelijk krijgen kan dit antwoord geven op openstaande vragen over het verschil tussen materie en anti-materie.

Het experiment is "BaBar" genoemd omdat het gaat over B en anti-B: de laatste heet wel B-'bar' (B-streep). De naam veranderde van "B B-Bar" in "BaBar".Back

Eerste resultaten op PhysicsWeb, 2001.