Home I'M LOST! Voorbij Back Next

String theory

Snaar-theorie

De moderne fysica heeft goede theorieën voor quantummechanica, relativiteit en gravitatie. Maar met elkaar werken deze theorieën niet goed. Er zijn problemen die veroorzaakt worden door het feit dat we in drie ruimtelijke dimensies leven. Als wij in meer dan drie dimensies leefden zouden deze problemen zichzelf oplossen.

De snaar-theorie, één van de recente ideeën van de moderne natuurkunde, veronderstelt dat in een wereld met drie gewone dimensies en enkele aanvullende "kleine dimensies" de deeltjes eigenlijk snaren zijn, en membranen.

Ja, dat is waar, membranen in extra dimensies zijn vreemd, en moeilijk voorstelbaar.
En wat zijn "kleine dimensies"?

Extra dimensies

De extra dimensies moeten héél klein zijn, want we zien ze niet. Een voorbeeld om je er iets bij te kunnen voorstellen is: een akrobaat en een vlo op een strak gespannen touw. De acrobaat kan alleen vooruit of achteruit, maar de vlo kan ook opzij. Als de vlo dwars rond het touw gaat lopen komt hij weer op hetzelfde punt uit. Je kunt dus zeggen: de acrobaat heeft één dimensie, en de vlo twee, maar één hiervan is wel klein, en een gesloten lus.

De acrobaat kan de tweede dimensie van het touw niet ontdekken. Zo kunnen wij de wereld alleen waarnemen in drie dimensies, ook al zijn er misschien veel meer. Dit kun je je onmogelijk voorstellen, want we zien alleen iets in drie dimensies!

akrobaat, vlo


Next Back