Chr. Huygens | Oeuvres IV


Gebruik van de tijdvereffeningstabel[ 55 ]

No 978.

Christiaan Huygens aan Lodewijk Huygens.

[februari 1662].
Aanhangsel bij No. 977.

Het stuk en de kopie zijn in Leiden, coll. Huygens.

Methode om de volgende Tabel te gebruiken.

  Om deze Tabel te gebruiken moet je kijken hoeveel minuten en seconden er staan aangegeven bij de dag waarop het uurwerk is afgesteld op de zon of op de tijd van de zonnewijzer, en ook hoeveel er zijn op de dag waarop je het verschil daarmee wilt weten. En als er op de eerste dag meer staan dan op de tweede, zal het op het uurwerk later zijn dan op de zonnewijzer, maar als er meer zijn op de laatste dag zal het later zijn op de zonnewijzer dan op het uurwerk, en wel zoveel minuten en seconden als het verschil tussen de twee genoemde vereffeningen.
Bijvoorbeeld, als je het uurwerk hebt afgesteld met de zonnewijzer op 5 maart, op welke dag de Tabel als vereffening geeft 3' 11", en als je wilt weten hoeveel het scheelt op 18 oktober, waarop de vereffening 30' 45" is, moet je de kleinste vereffening aftrekken van de grootste, als volgt:

30'   45"
 3    11
_________

27    34

  Overblijft 27' 34", en zoveel later zal het zijn op de zonnewijzer dan op het uurwerk, omdat de vereffening van de laatste dag die van de eerste overtreft.


Hoe de tabel is opgesteld staat in een brief aan Pierre Petit van 25 mei 1662.Home | Christiaan Huygens | T. IV | Gebruik van de tijdvereffeningstabel