JWST - 'Deep field', met lieveheersbeestje | |
Met spanning werd uitgekeken naar de eerste beelden van de James Webb Space Telescope, gepubliceerd op 12 juli 2022. Geduld werd rijkelijk beloond. 'Webb's First Deep Field' (ca. 2,4', de Maan is ca. 30') is inderdaad indrukwekkend, zeker met al die oranje bogen rond een cluster van sterrenstelsels (de witte). dat werkt als een gravitatielens voor sterrenstelsels op veel grotere afstand. In de bespreking staat een intrigerende alinea:
Het was even zoeken: welke boog werd precies bedoeld? Het kon er maar één zijn, maar er was op het eerste gezicht niets bijzonders te zien.
|
Het betreffende gebied was ook te zien op Hubble-opnamen, bij 'Hubble Legacy Archive' (in iets andere stand): |
Het verschil is opvallend: hier geen 'pootjes' en geen duidelijke spiraalnevel er onder zoals in het Webb-beeld. Maar toch was er al veel te zien.
Een andere opname met Webb vergelijken met een Hubble-beeld: APOD, Young Star Cluster NGC 346 (2022) in the Small Magellanic Cloud en Wikimedia Commons, NGC 346 (ESA 2005). APOD, 18 jan. 2023 toont iets anders dat met Hubble niet te zien was: 'MACS0647: Gravitational Lensing of the Early Universe by Webb'.
Wikimedia: 'Webb Spectra Reach New Milestone in Redshift Frontier' (9 dec. 2022). APOD, 17 jan. 2025, opname van Cassiopeia A met Webb, NIRCAM.
Een mooie figuur ter vergelijking van telescopen: "Comparison of nominal sizes of primary mirrors of notable optical reflecting telescopes". NASA: Webb vs Hubble Telescope: "Webb often gets called the replacement for Hubble, but we prefer to call it a successor." De Hubble-telescoop heeft nog een opvolger verdiend: de Nancy Grace Roman Space Telescope, op dezelfde afstand van de aarde als Webb (planning: niet later dan mei 2027).
De parallax werd pas gevonden in 1838, door Friedrich Bessel. |