Nieuwjaarsconcert in de gereformeerde kerk

Op Nieuwjaarsdag gaf Jan Pieter Karman, organist van de Pieterskerk in Breukelen, een concert op het orgel van de gereformeerde kerk ter plaatse. Een in aantal bescheiden schare luisterde in de namiddagschemering naar 'Muziek rondom de midwinterfeesten'.

De midwinterfeesten reiken van de zonnewende op 21 december via Kerstmis en Oud & Nieuw tot Driekoningen, op 6 januari. Programmatisch zijn die getijden het meest uitgesproken in de Christushymne 'A solis ortus cardine' (Van de opgang der zonne), het tweede werk op het programma. In een afwisseling van stromende orgelverzen (van S. Scheidt) en door Jan Pieter Karmans schoonzus Nelly Karman - Bruijnes gezongen strofen bezingt deze hymne in de woorden van Gezang 156 uit het Liedboek voor de Kerken precies deze periode. De hymne werd ingeleid door een winterse fugetta en uitgeleid door een stilgestemd koraal, beide van J.S. Bach.

Andere programmaonderdelen horen bijv. bij de Kerstnacht, of bij de Nieuwjaarsdag. Jan Pieter Karman opende met 'In dir ist Freude', door Bach zelf genoemd als nieuwjaarskoraal, uit diepten opwellende vreugde. Ook voor Nieuwjaar is E.F. Richters trio over 'Jesu, meine Freude', romantisch al, als steeds in de glanzige klank die sinds de restauratie over dit orgel ligt. Gewoon-feestelijk is Bachs bewerking van een vioolconcert van Vivaldi, òngemeen-feestelijk, en veel meer Bach dan Vivaldi. De solostem ligt daarbij in het rugwerk, de orkeststemmen in hoofdwerk en pedaal.

Tot slot waren er M. Dupré's variaties over 'Noël nouvelet', een bekend frans kerstlied. Tien variaties, als een tienvoudige uitstalling van wonderbaarlijke kerstversieringen van geblazen glas, gesponnen glas, glanzende belletjes, kralen, kransjes, ranke hangertjes, slingertjes, zilveren trompetjes, blinkende engeltjes, schuitjes, fluitjes, lovertjes, schitterwerk, onbegrijpelijke klinkdingetjes, een katedraal vol, een kerstkatedraal waarvan de beiaard begint te spelen in de Kerstnacht. Wie moest wenen van Bach, moest weer lachen van Dupré. Na het concert was er een vin mousseux de qualité, een kwaliteitsbesluit van een kwaliteitsconcert.

Wim Vroon    < | adcs | >