Feestmuziek in het nieuwe jaar

1 januari 2004, 16.00 uur

Jan Pieter Karman

bespeelt het prachtige Bätz-orgel in de Pieterskerk, Straatweg, Breukelen

Werken van Vivaldi, Bach, Händel en Pepusch

Toegang gratisToelichting

Op donderdag 1 januari zal er — waarschijnlijk voor het eerst in de geschiedenis! — om 16.00 uur een nieuwjaarsconcert in de Breukelse Pieterskerk worden gegeven. Wie weet het startsein voor een nieuwe traditie!

Deze eerste keer houden we het in zoverre simpel dat het "alleen" een orgelconcert is. Maar dat is zeker geen beperking: het prachtige Bätz-orgel uit 1787 verdient het om weer eens volledig in het zonnetje gezet te worden. Het concert is gratis toegankelijk en zal een uurtje duren. De organist is de vaste bespeler van het orgel, Jan Pieter Karman.

Het programma opent met Bachs feestelijke nieuwjaarskoraal "In dir ist Freude". Vervolgens Bachs prachtige bewerking over het "zoete" kerstlied "In dulci jubilo". Als tweede componist staat Vivaldi genoteerd. En wel zijn Soloconcert voor strijkers en orkest, dat door Walther, een neef van Bach, voor orgel is overgezet. De keuze voor Vivaldi hoeft niet te verbazen: het hele concert zal een lichtvoetige toon hebben.

Heel curieus is de "Voluntary" van Pepusch. Dit is een uniek stuk van maar liefst 20 minuten! Het bestaat uit 12 deeltjes, en is in feite een klankdemonstratie van het orgel, zowel van alle solostemmen als van diverse registercombinaties. Het is uitstekend geschikt om het Bätz-orgel in al zijn facetten te laten horen.

Pepusch is grotendeels in de vergetelheid geraakt, maar gold in zijn tijd als een geduchte concurrent van Händel. Van deze laatste een orgeltranscriptie van het bekende concert voor orgel en orkest "de koekoek en de nachtegaal". Het programma sluit af met een vrolijk Preludium in G van Bach, waarmee deze componist terecht het begin en het einde van dit populaire concert zal vormen.adcs | >