Nieuwjaarsconcert in de Pieterskerk

Op Nieuwjaarsdag is er zowel in Wenen als in Breukelen een Nieuwjaarsconcert gegeven [<]. Beide concerten waren goed bezocht; in de Breukelse Pieterskerk luisterde een publiek van tussen de 60 en 70 mensen naar organist Jan Pieter Karman, die het in 1787 door Gideon Bätz gebouwde orgel bespeelde.

Door de week hangt dat mooie orgel daar maar zo zwijgend op zijn hangplek. Enkele Breukelaren vinden samen met Jan Pieter Karman dat het ook op doordeweekse dagen aktiever van zich mag doen spreken, en Nieuwjaarsdag is een goede dag om te proberen daarin een zekere traditie te vestigen.

Voordat hij ging spelen, gaf de organist een toelichting bij het programma, bij het orgel en bij de keuze van registraties. De holpijp zou klinken, de quintadeen, de sexquialter, de prestant, de viola di gamba, en dan vooral in de middelste kompositie, een twaalfdelige Voluntary van Pepusch. In 20 minuten exposeert dit werk een heel orgel met al zijn solostemmen en registerkombinaties. De toehoorders genoten zichtbaar van alle kombinaties en variaties. Vóór Pepusch stond Vivaldi, met een lichtvoetig concerto grosso, een werkje voor orkest met solo-instrumenten, omgeschreven voor orgel. En erna kwam Händel, met enkele delen uit De Koekoek en de Nachtegaal, twee rivaliserende zangers van wel zeer verschillende gebektheid, die toch geen van beide gemist kunnen worden in het ene vogelkoor.

Bach opende en sloot het concert. Om te beginnen waren er twee deeltjes uit zijn Orgelbüchlein: het feestelijke nieuwjaarskoraal In Dir ist Freude en het liefelijk glanzend geregistreerde kerstliedje In Dulci Jubilo - want de Nieuwjaarsdag is de naamdag van het Kerstkind. En om te besluiten was er een vrolijk Preludium. Een preludium tot wat? Misschien tot het nieuwe jaar, misschien tot het volgende concert, een Valentijnsconcert op zaterdag 14 februari, om 16.00 uur in de Pieterskerk, door Jan Pieter Karman en sopraan Sonja Roskamp. Of anders tot de champagne, die in het koor intussen goed op temperatuur was gekomen. Ah, en toen wij buiten stapten, was er sneeuw gevallen.

Wim Vroon [>]< | adcs | >