Het top-quark

Op 2 maart 1995 maakte Fermilab de ontdekking bekend van het top quark, het laatste van de zes voorspelde quarks. Al in 1977 was men begonnen er naar te zoeken, toen de fysici van het Fermilab het vijfde quark (bottom) gevonden hadden. Het duurde zo lang doordat het top-quark veel meer massa heeft dan eerst werd voorspeld. Er was een nieuwe versneller nodig om het te maken, met voldoende energie per botsing.

Het top-quark vervalt te snel om waargenomen te worden, maar het laat sporen achter van deeltjes die het bestaan ervan vastleggen: ze zijn de "handtekening" van het t-quark. Het verval kan op meer manieren gebeuren, en omdat een top-quark maar eens per enkele miljarden botsingen verschijnt waren er biljoenen botsingen nodig.

De natuurkundigen begrijpen nog steeds niet waarom het t-quark zoveel massa heeft: 40 maal zoveel als het b-quark, en zo'n 35 000 maal zoveel als de u- en d-quarks die het overgrote deel uitmaken van de materie die wij kennen. Het is trouwens nog steeds een vraag waarom iets eigenlijk massa heeft. Misschien kan de ontdekking van het top-quark inzicht geven in deze kwesties.



Top-productie bij proton/antiproton-annihilatie (in stappen)

Animatie van dit proces  



Top-sporen

Back
Standaardmodel-pad