CreatieHier zie je sporen van deeltjes die afgebogen worden in een magnetisch veld. In deze detector, een bellenvat, maken fotonen geen spoor. De spiralen zijn van elektronen, die worden snel afgeremd. Opvallend is dat ze vaak dubbel zijn: één naar links, en één naar rechts (zie kleur). En ook is merkwaardig dat ze vaak uit het niets lijken te ontstaan (zie V-vorm links onder).Verklaring:
Uit dit soort waarnemingen is afgeleid dat er antimaterie is. Voor elk bekend materiedeeltje is er een corresponderend anti-deeltje, met een tegengestelde elektrische lading.
Deeltje en antideeltje hebben gelijke massa, dus de zwaartekracht erop is even groot. Antimaterie bestaat uit antideeltjes (er zijn al een paar anti-atomen gemaakt).
AnnihilatieHet omgekeerde van creatie is "annihilatie": als een elektron een positron ontmoet verdwijnen ze. Alleen foton-energie blijft over.
Een vraag die natuurkundigen en astronomen bezig houdt:
Antimaterie en experimentenDeeltjesfysici gebruiken botsende bundels van zeer energierijke en , of e en e+. Ze bestuderen dan de talloze deeltjes die voortkomen uit het verval van een wisselwerkingsdeeltje (een "boson").
|
NIKHEF: LHCb - Het mysterie van CP-schending. ParticleAdventure - News: An intrinsic difference, en: The arrow of time. Een deeltje dat zijn eigen anti-deeltje is: Majorana-fermion (Wikipedia).
Paarproductie is ook van belang in de sterrenkunde: in een supernova kan de temperatuur zo hoog worden (109 K) dat een foton kan veranderen in een elektron en een positron ('pair creation supernova'). Vanwege dit effect zouden zwarte gaten niet kunnen bestaan met een massa tussen ca. 65 en 120 keer die van de Zon. |