Home I'M LOST! Decay Back Next

Deeltjesverval

Atoomkernen kunnen vervallen in kernen met minder massa door zich te splitsen. Hoe kan een fundamenteel deeltje nu vervallen in andere deeltjes? Per definitie bestaat een fundamenteel deeltje immers niet uit kleinere deeltjes, dus het kan zich niet splitsen.

Het blijkt dat een fundamenteel deeltje bij verval verandert in een ander deeltje met minder massa, en een krachtvoerend deeltje (altijd een W-boson, als het deeltje fundamenteel is). Dan kan dit wisselwerkingsdeeltje weer tevoorschijn komen in de vorm van andere deeltjes.

verval met virtueel deeltje

Een deeltje kan dus niet gewoon veranderen in een ander soort deeltje, er is een 'intermediair' wisselwerkingsdeeltje, dat bemiddelt bij het verval.

In veel gevallen lijken deze tijdelijke krachtvoerende deeltjes de wet van energiebehoud te schenden, omdat hun massa groter is dan wat overeenkomt met de op dat moment beschikbare energie. Ze bestaan echter zo kort dat volgens het onzekerheidsprincipe van Heisenberg toch geen regel wordt overtreden. Het zijn de 'virtuele' deeltjes.Next Back