Home I'M LOST! Standaardmodel-pad Back


The Standard Model
Dit waren diverse onderdelen van de theorie die de natuurkundigen het standaardmodel noemen. Hiermee kan de tot nu toe meest volledige verklaring gegeven worden van de "elementaire" deeltjes, en van de wisselwerkingen daarvan. Alle waarnemingen van verschillende soorten materie en kracht (en daarmee: energie) kunnen toegeschreven worden aan enkele deeltjes en wisselwerkingen die fundamenteel zijn (echt elementair):
recept

Dit zijn de begrippen waarmee het standaardmodel werkt (maar een recept voor de "werkelijkheidspuree" is het nog lang niet!). De theorie zelf is geschreven in de taal van de wiskunde. En het is ook een quantum-theorie, met:

  • de quantum-elektrodynamica (QED), die met de theorie van de zwakke wisselwerking is verenigd in de elektro-zwakke theorie,
  • de theorie van de sterke wisselwerking, de 'quantum-chromodynamica' (QCD), genoemd naar het Griekse woord voor de 'kleur'-lading.
Het is nog niet bekend hoe een quantumtheorie van de gravitatie gemaakt kan worden.Dit is het eind van het Standaardmodel-pad. Maar geef de moed niet op als het je duizelt. Het is misschien tijd voor een ander pad:

Verval Experimenten Na het Standaardmodel Geschiedenis Samenvatting

Back Vraag: Welke vier krachten, en welke wisselwerkingsdeeltjes?